Dünya Kostümleri Müzesi

HİZMETLER ÖZETİ

1968 yılında Trabzon Yomra’da doğdu. İlk-Orta öğrenimini Trabzon Yomra’da tamamladı. 1991 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Harita ve Kadastro Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. 1993-2014 yılları arasında özel sektörde şantiye şefi ve proje müdürü görevlerinde bulundu. 2015 yılında Büyükçekmece Belediyesinde Fen İşleri Müdür Yardımcısı olarak göreve başladı. 2018 yılı Eylül ayından itibaren Fen İşleri Müdür V. Olarak görevine devam etmektedir.

MÜDÜRLÜĞE AİT BİLGİLER

Kentin kimliğini oluşturan ve kentleri farklı kılan en temel yapı taşı, tarih ve kültürel mirasıdır. Bu değerler sayesinde devamlılık oluşup, nesilden nesillere aktarılır. Kentin/yörenin tarih ve kültürle yoğurulmuş özgün ruhu ortaya çıkar, bu ruhun korunması sağlanır.

Dünya Kostüm Müzesi, koleksiyonun genişliği ile kültürel değerler ve kültürler arası diyaloğun aktarılması hususunda önemli bir köprü görevi üstlenmiştir. Müze koleksiyonu ile hedeflenen, ziyaretçilerin, tarihe ve kültürel değerlere aidiyet duygusunun kalıcı bir şekilde aktarılarak, bu değerlerin gelecek nesillere ulaşmasını sağlamak, kendi kültürü ile farklı kültürleri çok yönlü ve hoşgörülü bir yaklaşımla tanımak, kültürler arası benzerlik ve farklılıkları, anlayış ve empati yoluyla geliştirmektir.

Müzemiz, 210 m2 taş bina olup iki bağımsız bölümden oluşmaktadır. Sergileme alanlarında geleneksel Anadolu kültürünü yansıtan Türk halk giysileri ve Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivalimize 24 yıldır katılım sağlayan ülkelerin belediyemize hediye ettiği kostümleri ve aksesuarları, renklerindeki ve motiflerindeki canlılığıyla ziyaretçilere sunulmaktadır. Ülkelerin geleneksel kostüm fotoğraflarının olduğu resim koleksiyonu da bütünlük içinde müzedeki objelere eşlik etmektedir.

Büyükçekmece, geçmiş tarihinden bu yana önemli tarihsel roller üstlenerek bir geçit/köprü görevi üstlenmiştir. Bu rollerden biri de 1923 nüfus mübadelesinden önce Rum ve Türk nüfusun birlikte yaşadığı bir yerleşim yeri olmasıdır. Büyükçekmece’den zorunlu göç ile ayrılan Rumların yerine Türkler iskân edilmiştir. Bu rolü göz önüne alındığında; tarihsel ve kültürel dokusunu, mekânlarını ve bu tarihi canlı tutmak önemlidir.

Dünya Kostüm Müzesi’nin bulunduğu alan ve müze binası, mübadele dönemine tanıklık etmiş, eski dönem taş mimari bir yapıdır. Müzemiz, geçmiş dönemin kültürel mirasını ve yapısını koruyarak, geçmişle bugünü birbirine bağlamış, geleceğe uzanmış ve kültürel, kültürler arası bir köprü oluşturmuştur. Eski adetlerin tekrar canlanabilmesi için, çeyiz âdeti, halk oyunları, eski gelenekler konularında çalışmalar yapılmakta ve unutulmaya yüz tutmuş değerler gün yüzüne çıkarılmaktadır.

Müzede her ay çocuklara yönelik atölyeler ve yetişkinlere yönelik söyleşiler yapılmaktadır.

 

Dünya Kostümleri Müzesi’ni dijital olarak keşfetmek için, müzemizin konuk olduğu belgesel ve çekimleri aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz.

 

1. Link (Video)

2. Link (Video)

Dünya Kostümler Müzesi 360 Derece Sanal Tur

 

İletişim: 0212 883 07 22

Adres: Mimarsinan Mahallesi, Çarşı Sokak, No:4  Büyükçekmece/İSTANBUL

Ziyaret Saati:  Pazartesi hariç tüm günler; 08.30 – 17.00

HelpMan

CANLI DESTEK

SİZE NASIL YARDIMCI OLABİLİRİZ.